Ευώδες Η φιλοσοφία μας Ιστορία ελαιόλαδου Κρήτη Διατροφική Αξία Επικοινωνία
Ευώδες About Evodes Accueil Willcommen

Photo Gallery

 φωτογραφίες Accueil

Newsletter

Nέα

Γενικά


Η διατροφική αξία του ελαιόλαδου έχει επισημανθεί κατά καιρούς ως συνέπεια διαφόρων μελετών που εστίαζαν κυρίως στην σπουδαιότητα του Μεσογειακού μοντέλου διατροφής για την υγεία του σύγχρονου ανθρώπου, καθώς αυτό θεωρείται ότι είναι το πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής. Η κατανάλωση ελαιόλαδου έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με χαμηλά σχετικά ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακές νόσους αλλά και καρκινικά νοσήματα. Μία δίαιτα που περιλαμβάνει την καθημερινή κατανάλωση 30-60 γραμμαρίων ελαιόλαδου μαζί με περίπου 30 γραμμάρια ξηρών καρπών ημερησίως, μειώνει των κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και επεισοδίων κατά 30%, σε σχέση με το μέσο όρο εμφάνισής τους σε ευπαθείς ομάδες ατόμων.

Αυτό που κάνει το ελαιόλαδο να υπερτερεί διατροφικά έναντι των άλλων λιπαρών τροφών, είναι κυρίως η υψηλή του περιεκτικότητα σε ¨καλά¨ ακόρεστα λιπαρά έναντι των ¨κακών¨ κορεσμένων λιπαρών, σε συνδυασμό με την υψηλή του περιεκτικότητά του σε βιταμίνη E και σε αντιοξειδωτικά συστατικά όπως οι πολυφαινόλες. Εξαιτίας αυτών των ιδιοτήτων του, το ελαιόλαδο θεωρείται ότι προλαμβάνει πολλές νόσους σε βαθμό που να θεωρείται πλέον λειτουργικό τρόφιμο (functional food).

 

Λιπαρά


Το ελαιόλαδο είναι μία τροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, ενώ ταυτόχρονα η ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών σε αυτό είναι ιδιαίτερα μικρή. Το λιπιδαιμικό προφίλ στον άνθρωπο βελτιώνεται σημαντικά όσο τα κορεσμένα (κακά) λίπη αντικαθίστανται από ακόρεστα (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), ή αλλιώς καλά λιπαρά. Έτσι, το ελαιόλαδο συμβάλει στη μείωση της ολική χοληστερόλης στο αίμα, των τριγλυκεριδίων και της LDL (ή αλλιώς κακής) χοληστερόλης, πράγμα που αναστέλλει την αρτηριοσκλήρυνση ενώ έχει και αντιθρομβωτική δράση. Παράλληλα ευνοεί την αύξηση της HDL (ή αλλιώς καλής) χοληστερόλης, η οποία θεωρείται ότι λειτουργεί ως ασπίδα απέναντι σε καρδιακά νοσήματα και μπορεί να μειώσει ακόμα και την αρτηριακή πίεση.

Παράλληλα, το ελαιόλαδο είναι η περισσότερο ανεκτή λιπαρή ουσία για το στομάχι σε σχέση με άλλα λίπη, με εξαιρετικά καλό δείκτη πεπτικότητας. Αυτό συμβάλλει στη διατήρηση των γαστρικών υγρών σε χαμηλά επίπεδα, λειτουργώντας ενάντια στη δυσπεψία και ευνοώντας την πέψη των θρεπτικών συστατικών της τροφής.


Αντιοξειδωτικά / Παιδική Διατροφή
>

Αντιοξειδωτικά