Ευώδες Η φιλοσοφία μας Ιστορία ελαιόλαδου Κρήτη Διατροφική Αξία Επικοινωνία
Ευώδες About Evodes Accueil Willcommen

Photo Gallery

 φωτογραφίες Accueil

Newsletter

Nέα

Η ιστορία της ελιάς και του ελαιόλαδου ξεκίνησε 6.000 περίπου χρόνια πριν, κάπου  στην ανατολική μεσόγειο. Από τις θεωρίες που υπάρχουν αναφορικά με την ακριβή προέλευση της ελιάς, επικρατούν εκείνες που αναφέρουν ότι η ελιά καλλιεργήθηκε πρώτα σε μία από τις χώρες: Ισραήλ, Συρία, Μεσοποταμία ή Ελλάδα και συγκεκριμένα Κρήτη.


Είναι ωστόσο σίγουρο ότι οι αρχαίοι Έλληνες και κυρίως οι Μινωίτες είναι εκείνοι που βοήθησαν στην εξάπλωση της καλλιέργειας της ελιάς  και κυρίως στην εμπορική εκμετάλλευση του ελαιόλαδου σε άλλες χώρες της Μεσογείου. Οι αρχαίοι Έλληνες οφείλουν πολλά στο ελαιόλαδο καθώς αυτό διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στην ακμή του πολιτισμού τους και στον πλούτο τους. Ειδικότερα για τους Μινωίτες, το ελαιόλαδο άνοιξε εμπορικούς δρόμους  συνδέοντας τον πολιτισμό τους με άλλους λαούς και τους κατέστησε κυρίαρχους εμπορικά στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

                                                                                 

Ίσως το αρχαιότερο δέντρο που σώζεται στις μέρες μας και εξακολουθεί να καρποφορεί. Βρίσκεται στις Βουβές Κισσάμου στη Δυτική Κρήτη. Επιστημονικές αναλύσεις απέδειξαν ότι η ηλικία του δέντρου ξεπερνάει τα 2000 χρόνια, ενώ έρευνα του πανεπιστημίου Κρήτης έχει εκτιμήσει την ηλικία του στα 4000 χρόνια.Μινωική Κρήτη


>

Μινωική